Heeft u een vraag over natuurbegraven, echte natuurbegraafplaatsen of BRANA. Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, stel uw vraag dan via het contactformulier en we beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk.
Natuurbegraven is een vorm van begraven waarbij de overledene wordt begraven in een natuurgebied met bestemming natuurbegraven, zoals een bos, heide of ander natuurgebied. Het idee achter natuurbegraven is om de impact op de natuur te minimaliseren en het lichaam op een natuurlijke manier te laten vergaan. De graven worden vaak gemarkeerd met een eenvoudig, biologisch afbreekbaar teken of soms helemaal niet gemarkeerd, zodat ze opgaan in de natuurlijke omgeving.
Een natuurbegraafplaats is allereerst een natuurgebied, per hectare wordt maar een klein deel van de oppervlakte voor begraven gebruikt. In tegenstelling tot reguliere begraafplaatsen zijn er geen grafstenen en de natuurgraven worden niet geruimd maar worden eeuwigdurend in stand gehouden. Vergeleken met een reguliere begraafplaats wordt per hectare ook maar een klein deel van de oppervlakte voor begraven benut.
Natuurbegraven draagt niet alleen bij aan een duurzame manier van begraven, maar speelt ook een rol in de ontwikkeling en het behoud van natuurgebieden. De eenmalige betaling voor een natuurgraf wordt aangewend voor het beheer, de eeuwigdurende instandhouding en de verdere ontwikkeling van de natuur. Hierdoor blijven deze gebieden beschermd en kunnen ze zich op een natuurlijke manier ontwikkelen, wat bijdraagt aan biodiversiteit en ecologische waarde. Op deze manier creëert natuurbegraven een win-winsituatie: het biedt een respectvolle laatste rustplaats en ondersteunt tegelijkertijd het behoud en de verrijking van de natuur.
De belangstelling voor natuurbegraven is groot en groeit nog steeds. Ruim 10 jaar geleden werden er jaarlijks ca. 150 mensen begraven op een natuubegraafplaats. In 2023 waren dat er al rond de 3500. De ervaring leert dat iedere echte natuurbegraafplaats die open gaat na korte tijd al voldoende aanwas heeft, soms zo veel dat er aan uitbreiding moet worden gedacht.
Natuurbegraven verhoogt de natuurwaarde van een gebied en vergroot de oppervlakte aan natuur in Nederland.
De natuurwaarde wordt verhoogd door voorafgaand aan de aanleg van een natuurbegraafplaats de bestaande natuur in kaart te brengen. In een natuurbeheerplan wordt beschreven hoe de natuurkwaliteit verhoogd wordt. Via monitoring wordt vervolgens nagegaan of de gestelde natuurdoelen worden bereikt. De beheermaatregelen worden bijgesteld aan de natuurdoelen.
Natuurbegraven leidt ook niet tot bodemvervuiling of vervuiling van het grondwater. Informatie hierover kunt u vinden (onderzoeklink toevoegen)
Natuurbegraven heeft meerdere voordelen:
Natuurlijk heeft begraven op een natuurbegraafplaats ook nadelen:
Als een natuurbegraafplaats aangesloten is bij BRANA is het beleid over natuurbehoud en de begrafenissen vastgelegd en geborgd via certificering. Hierdoor is de kwaliteit hoog. Ook zijn er natuurbegraafplaatsen die geen natuurgebied zijn maar de natuur als decor gebruiken. Deze begraafplaatsen zijn niet aangesloten bij BRANA.
Natuurbegraafplaatsen liggen verspreid door het land in bestaande of nieuw aangelegde natuurgebieden Op dit moment zijn er nog weinig natuurbegraafplaatsen in de Randstad. Er wordt gewerkt aan het realiseren van meer natuurbegraafplaatsen in deze regio. Kijk hier voor alle BRANA locaties.
Een natuurgraf is voor altijd. Er wordt niet geruimd. Op een natuurbegraafplaats ontfermt de natuur zich over een graf. De natuur zelf onderhoudt het graf. De beheerder van de natuurbegraafplaats onderhoudt het natuurgebied en zo worden nabestaanden niet met onderhoudswerkzaamheden of extra uitgaven belast.
Kijk per natuurbegraafplaats wat de mogelijkheden zijn. U kunt tijdens uw leven al een plek uitzoeken die aansluit bij uw wensen. Bijvoorbeeld een plek midden in het bos of juist aan de rand van het bos grenzend aan een waterpartij. Er is mogelijkheden om in een kist, mand, wade of urn begraven te worden. Maak hierbij gebruik van natuurlijk afbreekbare materialen. Op de natuurbegraafplaatsen mag geen as uitgestrooid worden.
Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen bij natuurbegraven. Daarom vormt uw laatste rustplaats geen belasting voor het milieu. Voor een natuurbegrafenis in een kist, mand, wade of voor het begraven van een urn of de as vragen de natuurbegraafplaatsen te kiezen voor natuurlijk afbreekbare materialen. In het gebied mag geen as uitgestrooid worden. Er zijn geen traditionele grafmonumenten, zodat natuurbegraven er ook echt ‘natuurlijk’ uit blijft zien.
Een natuurbegraafplaats is tussen zonsopkomst en zonsondergang openbaar en voor iedereen toegankelijk. Wandel over de bospaden of kom tot rust op een van de bankjes om te verbinden met de natuur. Meer informatie over alle BRANA locaties?
De prijs van een natuurgraf op een natuurbegraafplaatsen varieert tussen de 2.000 en 5.000. De tarieven zijn afhankelijk van de verschillende mogelijkheden en zijn niet voor alle natuurbegraafplaatsen gelijk. Kijk bij de natuurbegraafplaatsen voor meer informatie.
Naast de kosten voor een natuurgraf zijn er ook kosten voor de natuurbegrafenis. Denk hierbij aan kosten voor een kist of wade, de rouwkaarten, het vervoer van de overledene, plaatsing van een rouwadvertentie, bloemstukken, begraafkosten en de invulling van de receptie. De manier van afscheid nemen kan naar eigen voorkeur worden ingevuld.
De prijzen voor een graf op een natuurbegraafplaats zijn in verhouding een stuk lager dan bij een traditionele begraafplaats. Dit komt onder andere doordat er geen kosten zijn voor het onderhoud van een graf of de verlenging van grafrechten. Het grafrecht is eeuwigdurend.
Ook krijgt u niet te maken met hoge kosten voor een grafmonument. Het is gebruikelijk om een grafmonument te plaatsen op een begraafplaats. Bijvoorbeeld een grafsteen. De kosten hiervan zijn al gauw €2000,-. In sommige gemeenten komen daar vergunningskosten bij. Op een natuurbegraafplaats zijn gewone grafmonumenten niet toegestaan en wordt er gewerkt met een natuurlijke grafmarkering, die kosteloos wordt aangeboden.
BRANA (Branchevereniging Natuurbegraafplaatsen) is de branchevereniging voor echte Natuurbegraafplaatsen in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten leden en borgt via certificering de kwaliteit van het natuurbeheer en het beheer van de begraafplaats.
Er zijn 20 locaties aangesloten bij BRANA.
Het lidmaatschap van BRANA biedt diverse voordelen:
Alle bij BRANA aangesloten natuurbegraafplaatsen zijn in het bezit is van het Part-Ner Certificaat Natuurbeheer . Nieuwe leden worden eerst aspirant-lid, vanaf de feitelijke opening van de begraafplaats wordt het proces rond de certificering gestart en binnen een jaar afgerond.
Part-ner wordt op haar beurt geaccrediteerd door de Control Union, een internationale organisatie op het gebied van certificering. Meer informatie over BRANA certificering.