In 2009 is Platform Natuurbegraven gestart als initiatief van Gé Peterink samen met een groep mensen die betrokken waren bij het ontwikkelen van natuurbegraafplaatsen. Nadat er een aantal natuurbegraafplaatsen waren gerealiseerd is er een formelere structuur opgezet en is in 2013 de vereniging BRANA ontstaan.
BRANA is begonnen met 4 natuurbegraafplaatsen Reiderwolde, Weverslo, Hillig Meer en Heidepol. Er zijn nu 20 natuurbegraafplaatsen aangesloten bij BRANA. Samen zetten we ons in voor het behoud en de ontwikkeling van natuurgebieden door natuurbegraafplaatsen te integreren in bestaande en nieuwe natuur.
Vanaf het begin speelt BRANA een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van de aangesloten natuurbegraafplaatsen en de nog te ontwikkelen nieuwe natuurbegraafplaatsen in Nederland. Door het borgen van de hoge kwaliteitsstandaarden en voorlichting helpt de vereniging om natuurbegraven een geaccepteerde en gewaardeerde vorm van begraven te maken, met respect voor de natuur en het milieu en de mens.
In de begin jaren lag met name de focus op het ondersteunen van de leden met advies geven op het gebied van mogelijke effecten en juridische aspecten ten aanzien van natuurbegraven in natuurgebieden. Hierbij zorgt BRANA voor meer voorlichting en acceptatie richting overheden, media en pers over de voordelen en mogelijkheden van natuurbegraven als een duurzame en natuurlijke manier van begraven en het ontwikkelen van een natuurgebied met tijdelijke bestemming natuurbegraven.
Later is het opstellen en naleven van de gezamenlijke kwaliteitsstandaarden officieel onderdeel geworden van het lidmaatschap. Hierdoor staat het certificeren van alle aangesloten natuurbegraafplaatsen centraal op de agenda.
Alle locaties zijn aangesloten bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Ook is BRANA aangesloten bij ‘Uitvaartorganisaties Nederland’ waarin alle brancheverenigingen van de uitvaartsector samenwerken. Hierdoor trekt BRANA samen op bij het behartigen van overkoepelende belangen.