Nieuw natuurgebied bij Hoek van Holland wordt biodiverse plek met ruimte voor natuurberaven

Deel dit bericht op

Na jarenlang gesteggel heeft de Raad van State dan eindelijk toestemming gegeven om de Bonnenpolder bij Hoek van Holland in te richten als natuurgebied. De saai ogende weilanden moeten plaats maken voor een natuurgebied waar amfibieën, bijzondere vogels, libellen en hermelijnen naar toe trekken én waar je je kan laten begraven. Het is een initiatief van Natuurbegraven Nederland, Natuurmonumenten en Zuid Hollandslandschap.

Laatste open gebied in deze regio

De Bonnenpolder, die tussen Maassluis en Hoek van Holland ligt, is een van de laatste open gebieden in deze regio. Het is wel groen maar door de beperkte natuurwaarde van de akkers zijn al veel planten en dieren verdwenen. De natuur, stelt Het Zuid-Hollands Landschap, moet er de dienst gaan uitmaken. Met een beetje hulp van de mens natuurlijk.

,,Nu is het nog een agrarische polder, maar straks is het een aaneengesloten verbinding met het Staelduinse Bos”, zegt Jochem van Rijn, projectleider bij Het Zuid-Hollands Landschap. ,,De Bonnenpolder bestaat uit akkers en weilanden waar vee op wordt gehouden en gewassen op worden geteeld. Als je daar een natuurgebied van wil maken dan moet de bovenlaag van de jarenlang intensief bemeste grond worden verwijderd, zodat de meer arme grond tevoorschijn komt en er kruiden en bloemen kunnen gaan groeien.”

Moerassen aangelegd

Er worden natuurvriendelijke oevers gecreëerd; breder en met minder steile kanten waarop plek is voor begroeiing. Dat trekt dieren als libellen, hermelijnen en padden aan. Moerassen worden aangelegd, de waterkwaliteit moet worden verbeterd. Zodoende, geeft Van Rijn aan, kan de biodiversiteit toenemen en dat is gunstig voor talloze vogels, bloemen, bijen en vlinders. Verwacht wordt, om een voorbeeld te noemen, dat de veldleeuwerik die het door het huidige maaibeleid van de boeren zwaar heeft, straks de weg naar de Bonnenpolder weer weet te vinden.

De kruidenrijke graslanden en akkers in het ‘omgebouwde’ gebied zullen straks veel insecten aantrekken en daar komen vogels in hun zoektocht naar een maaltje op af. Ook de met uitsterven bedreigde argusvlinder zal er naar verwachting graag komen. Van Rijn: ,,Maar er kunnen ook vleermuizen op de kruiden en bloemen afkomen. Misschien dat er ook een enkele roofvogel te zien zal zijn. Dat zou mooi zijn.”

Zuid-Holland heeft het minste groen van Nederland en tegelijkertijd de meeste inwoners. Meer natuur is dan ook al jaren een grote wens van Het Zuid-Hollands Landschap in de drukbevolkte provincie. In deze regio is het bij recreanten geliefde Midden-Delfland-gebied de grote, groene buffer die wordt ingeklemd door Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Delft. Die krijgt er nu een lap natuurgebied bij van ruim 150 hectare.

Stikstofproblematiek

Het belang van het versterken en uitbreiden van de natuur is in het licht van de huidige stikstofproblematiek en verdroging bovendien nog groter geworden, stellen initiatiefnemers Het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland.

Met de aankoop van de Bonnenpolder wil Het Zuid-Hollands Landschap voorkomen dat het gebied – 154 hectare groot om precies te zijn – ten prooi valt aan oprukkende bebouwing, beton of asfalt. De polder kan samen met het aangrenzende Staelduinse Bos een nog grotere groene zone worden die de natuur van de Hollandse Duinen verbindt met Midden-Delfland. Van Rijn: ,,Die verbinding is van essentieel belang voor het behoud van biodiversiteit. Maar ook de recreant zal er garen bij spinnen.”

,,Je kan nu al heerlijk wandelen in het Staelduinse Bos, maar dat wordt straks nog avontuurlijker”, belooft Van Rijn. ,,De liefhebbers kunnen dan vanuit het bos zo het kruidenrijke gebied met moerassen en afwisselende planten en bloemen inlopen. Door de veelzijdige begroeiing zal het gebied ook elke maand andere kleuren hebben. Er valt veel te beleven voor recreanten en natuurliefhebbers.”

Deel dit bericht op