Voordelen en waarden

Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame en milieuvriendelijke begrafenis. Het idee van jezelf teruggeven aan de natuur wordt als aantrekkelijk gezien. Doordat  de natuurlijke kringloop van leven en dood wordt ondersteund en de ecologische impact geminimaliseerd.

De meeste reguliere begraafplaatsen in Nederland worden door gemeenten of religieuze instellingen beheerd. Met de komst van natuurbegraven als alternatief voor regulier begraven en cremeren zijn er ook een nieuwe aanbieders gekomen. Bij natuurbegraafplaatsen zijn meestal terreinbeherende organisaties en/of particuliere initiatiefnemers betrokken. Natuurbegraven dient bij deze groep een dubbeldoel: het voorziet in het beheer, versterken en ontwikkelen van de natuur en in een laatste rustplaats. Voor altijd.

De natuurbegraafplaatsen die aangesloten zijn bij BRANA voldoen aan de door BRANA gestelde voorwaarden hoe natuurbegraafplaatsen worden beheerd.  Met specifieke richtlijnen en principes om de natuurlijke omgeving te ontwikkelen en te behouden. Lees hier meer over.

Natuur is meer dan decor

Echte natuurbegraafplaatsen zien de natuur niet als decor, maar zetten zich in om de natuurwaarde en biodiversiteit van de natuur te versterken en verbeteren. Door periodieke monitoring en het opstellen van bijbehorende rapportages, worden de resultaten over het gevoerde natuurbeheer in kaart gebracht. Aan de hand van deze uitkomsten wordt het natuurbeheerplan geëvalueerd en geactualiseerd.

Kortom, voor een echte natuurbegraafplaats geldt dat:

  • Het in de eerste plaats een natuurgebied is;
  • Het natuurgebied wordt eeuwigdurend in stand gehouden;
  • Grafrust voor onbepaalde tijd van toepassing is;
  • Beheer in handen is van een gecertificeerde natuurbeheerder;
  • Er wordt gewerkt met een natuurbeheerplan;
  • Er vindt periodiek natuurmonitoring plaats;
  • Enkel het gebruik van natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen is toegestaan;
  • Er wordt voldaan aan wettelijke eisen conform de Wet op Lijkbezorging, zoals afstand tot grondwater en minimumgrafdiepte.

Onderscheid in inrichting, faciliteiten en beheer

Door de groeiende interesse in natuurbegraven, neemt het aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland ook toe. De ene natuurbegraafplaats is de andere niet. Zo is er onderscheid in de inrichting van natuurbegraafplaatsen, het beheer van het gebied en er bestaan verschillen in wat kan en mag.

Zo worden op reguliere begraafplaatsen delen van het terrein meer natuurlijk ingericht en in gebruik genomen als ‘natuurbegraafplaats’. Veelal gelden bij deze categorie andere kaders. De grafduur is meestal voor bepaalde tijd en soms mogen ook niet natuurlijke grafmarkeringen worden gebruikt. Door het verschil in visie, kennis en ervaring is het niet vanzelfsprekend dat iedere natuurbegraafplaats op dezelfde manier bijdraagt aan positieve aspecten van het versterken van de natuur. Bij deze natuurbegraafplaatsen wordt niet altijd volledig voldaan aan hetgeen BRANA verstaat onder natuurbegraven.

De natuurbegraafplaatsen die aangesloten zijn bij BRANA hebben gemeenschappelijke richtlijnen en principes. Er is bij deze natuurbegraafplaatsen een minimaal onderscheid in aanpak en uitvoering van bescherming, behoud en beheer van de natuur. Per natuurbegraafplaats kunnen de faciliteiten verschillen. Meestal is er een gebouw aanwezig om geïnteresseerden voor een natuurgraf te ontvangen en van informatie te voorzien. Soms zijn additionele faciliteiten aanwezig, zoals een beheergebouw of een gebouw om een afscheidsceremonie te faciliteren. Ook wordt er gestreefd naar multifunctioneel ruimtegebruik en het verbeteren van recreatiemogelijkheden.