Onderzoeken en rapporten

Onderzoek: Recreatie en natuurbegraven gaan hand in hand

In opdracht van Natuurbegraven Nederland onderzocht Verian hoe natuurbegraven en recreatie samengaan in een natuurgebied. Ze bevroegen daarvoor zowel mensen die nog nooit op een natuurbegraafplaats zijn geweest, maar wel regelmatig recreëren in de natuur als mensen die weleens een natuurbegraafplaats bezoeken.

Conclusie: een waardevolle verbinding

Natuurbegraafplaatsen vormen een waardevolle verbinding tussen rouw en recreatie. Ze bieden een unieke omgeving waar mensen kunnen reflecteren en tegelijkertijd genieten van de natuur. Het positieve sentiment dat bezoekers ervaren na een bezoek benadrukt de betekenis van deze plekken in onze samenleving. Door mensen te stimuleren om natuurbegraafplaatsen te verkennen en hen goed te informeren, kunnen we een omgeving creëren waar herinnering en natuurbeleving hand in hand gaan.

  • Uit het onderzoek blijkt dat er een steeds meer vraag is naar natuurbegraafplaatsen.
  • Opvallend is dat veel recreanten, die natuurgebieden vooral bezoeken voor wandelingen of fietstochten, geen bezwaar hebben tegen de combinatie van recreatie en natuurbegraven.
  • Maar liefst 83% van de bezoekers ervaart rust en verbondenheid met de natuur op een natuurbegraafplaats.
  • Slechts 11% vindt het ongepast om op een natuurbegraafplaats te recreëren.

Meer informatie op de websites van Natuurbegraven Nederland en Verian.

Onderzoek: 'De Duurzame Dood' van Brenda Mathijssen - eerste publicatie

Brenda Mathijssen is Universitair Hoofddocent werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als wetenschapper bestudeert zij de menselijke omgang met sterven, dood en rouw in hedendaags Europa. Het onderzoek ‘De Duurzame Dood’ gaat over de opkomst en betekenis van duurzame uitvaartpraktijken in Nederland. Ze heeft met name gekeken naar natuurbegraven en humaan composteren of veraarden. In het onderzoek worden de drijfveren van de mensen die hiervoor kiezen uiteengezet. Wat maakt deze praktijken betekenisvol – of juist niet. Voor dit onderzoeksproject heeft Brenda een NWO Veni beurs ontvangen. Het onderzoeksproject loopt van 2021 t/m 2026. Download hier de eerste publicatie. En kijk hier voor meer informatie over Brenda Mathijssen en haar andere publicaties.

Onderzoek: Natuurbegraafplaatsen in Nederland

Onderzoek uit 2013 door Alterra, Wageningen Universiteit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Inventarisatie van natuurbegraafplaatsen en de wijze waarop natuurbegraven vorm wordt gegeven.

Meer informatie op de website van Alterra.

Onderzoek: Terug naar de natuur

Onderzoek uit 2009 door Alterra, Wageningen Universiteit in opdracht van Ministerie van LNV. Mogelijke effecten en juridische aspecten t.a.v. natuurbegraven, asverstrooien en urnbijzetting in natuurgebieden.

Onderzoek: Milieueffecten verschillende uitvaartmogelijkheden

Onderzoek uit 2015, uitgevoerd door TNO Innovation for Life in opdracht van Natuurbegraven Nederland. In het rapport worden de milieueffecten van drie uitvaarttechnieken: conventioneel begraven, natuurbegraven en cremeren uiteengezet.

Onderzoek: Effecten van graven en natuurbegraafplaatsen op de bodem, water en natuur

Onderzoek: Vegetatie op Natuurbegraafplaats Heidepol van Natuurbegraven Nederland

In opdracht van Natuurmonumenten is onderzoek gedaan naar natuurbegraven in de praktijk uitgevoerd door Wageningen Universiteit & Onderzoek (oktober 2017). De locatie waar het onderzoek is uitgevoerd is Natuurbegraafplaats Heidepol (grasland en bos) van Natuurbegraven Nederland.

Onderzoek: Aantrekkingskracht van natuurbegraven

Onderzoek in 2020 uitgevoerd door DELA over aantrekkingskracht van natuurbegraven.

Onderzoek: Natuuropvattingen in Nederland

Door Raad voor de leefomgeving en infastructuur is in juli 2021 aan I&O research gevraagd te onderzoeken op hoeveel maatschappelijk draagvlak het natuur- en biodiversiteitsbeleid van de overheid kan rekenen, en of het belang dat burgers toekennen aan natuur nieuw licht werpt op de beleidsdoelen of de invulling die de overheid daaraan geeft.