Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven.
Natuurbegraven houdt in dat het lichaam teruggegeven wordt aan de aarde, in een daarvoor bestemd stuk natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu. Natuurbegraven betekent eeuwigdurende rust in de schoonheid van de natuur. Door te kiezen voor natuurbegraven, wordt er direct bijgedragen aan het ontwikkelen en in stand houden van natuur voor toekomstige generaties.
Een natuurbegraafplaats onderscheidt zich op verschillende manieren van een reguliere begraafplaats. Allereerst door de natuur. Een natuurbegraafplaats is onderdeel van de natuur en ziet eruit als ieder ander natuurgebied.
Dit komt doordat de graven opgaan in de natuur en omdat de oorspronkelijke vegetatielaag met het sluiten van het natuurgraf wordt teruggelegd. Daarnaast is een natuurbegraafplaats veel ruimer opgezet dan een reguliere begraafplaats, waardoor er voldoende ruimte is voor de natuur en de graven aanzienlijk verder verspreid uit elkaar liggen.
Ook heeft een natuurbegraafplaats geen kenmerkende grafstenen en andere traditionele markeringen om de aanwezigheid van een natuurgraf te markeren. Hier wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die geleidelijk opgaan in de natuur.
Een ander kenmerk van natuurbegraven is dat op een persoonlijke wijze invulling kan worden gegeven aan een afscheid en de wijze waarop men wil herdenken. Dit kan in alle rust, meestal is hiervoor een dagdeel gereserveerd. Op een natuurbegraafplaats geldt eeuwigdurende grafrust. De natuurgraven worden nooit geruimd. Nadat de laatste natuurbegrafenis heeft plaatsgevonden, stopt de activiteit natuurbegraven en blijft het voor altijd een openbaar toegankelijk natuurgebied. Dit is zowel juridisch als financieel geborgd. Denk hierbij aan het inschrijven van een kwalitatieve verplichting in het kadaster.
Een natuurbegraafplaats is primair een natuurgebied met een tijdelijk functie begraven.
Het is een gebied waar overledenen worden begraven in de natuur of een urn in de grond kan worden geplaatst. Dit kan in een bestaand natuurgebied zijn, zoals een bos, een kruidenrijk grasland of een ander type natuurlandschap. Het kan ook op cultuurgrond, zoals bijvoorbeeld voormalig landbouwgrond, liggen, die dan tegelijkertijd met de ontwikkeling van de natuurbegraafplaats wordt omgevormd naar natuur.
Een natuurbegraafplaats is een plek voor bezinning en gedenking. Het is ook een plek voor leven, een ontmoetingsplek of om gewoon er te zijn, voor een wandeling of een praatje. Natuurbegraafplaatsen zijn openbaar toegankelijke natuurgebieden, met wandel- en fietspaden. Soms zijn er faciliteiten waar een kop koffie gedronken kan worden of waar bijeenkomsten worden georganiseerd.